More

  Taxe si criptomonede in Suedia: cum functioneaza

  In general, vanzarea criptomonedelor este tratata in mod similar capitalului de investitii in scopuri fiscale in Suedia. Exploatarea criptomonedelor este impozitata ca venit dintr-un hobby, cu exceptia cazului in care este realizata la o scara suficienta pentru a fi impozitata ca activitate comerciala.

  Autoritatea fiscala suedeza nu a emis indrumari care sa se ocupe in mod specific de criptomonede, airdrops sau hard forks. In functie de faptul ca aceste forme de chitanta criptomonede sunt considerate cadouri sau o forma de alt venit, ele nu sunt impozitate sau sunt impozitate ca alte venituri.

  Introducere

  Criptomonedele nu sunt recunoscute ca instrument financiar sau moneda oficiala in Suedia. 

  Suedia impoziteaza veniturile din munca (  tjanst  ), activitatea comerciala (  naringsverksamhet ) si castigurile de capital, printre altele, prin Legea privind impozitul pe venit. Din punct de vedere fiscal, la momentul vanzarii, criptoactivele sunt considerate „alte active” conform prevederilor capitolului 52 din Legea impozitului pe venit, care stabileste ca profiturile obtinute in momentul vanzarii trebuie sa fie impozitate, la fel ca si castigurile de capital. Exploatarea criptomonedelor se califica drept venit de hobby, cu exceptia cazului in care se face la scara comerciala. 

  Curtea Administrativa Suprema (Hogsta forvaltningsdomstolen) a decis ca profiturile obtinute din vanzarea Bitcoins sunt impozabile ca castiguri de capital. Prin urmare, vanzarea criptomonedelor este supusa prevederii privind castigurile de capital din Legea impozitului pe venit. 

  Autoritatea fiscala suedeza a creat un instrument online pentru a calcula si raporta criptomonede in scopuri fiscale. Toate detinerile de active cripto trebuie sa fie declarate in declaratia fiscala anuala. 

  II. Tratamentul fiscal al recompenselor bloc

  A. Tratamentul fiscal al criptomonedelor extrase si mizate

  Autoritatea fiscala suedeza a emis orientari privind impozitarea minarii criptomonedelor. Conform orientarilor, criptoactivele extrase personal sunt considerate venituri dintr-un hobby si sunt supuse impozitului pe venit pe baza valorii curente de piata la momentul in care sunt extrase ca venit personal din angajare ( tjanst ). Exploatarea la scara larga poate fi considerata o activitate comerciala si este impozitata ca atare ( inkomst av naringsverksamhet). Activitatea de afaceri este definita ca „activitate care se desfasoara in mod profesional si independent”. Autoritatea fiscala suedeza a stabilit in continuare ca, pentru a evalua daca activitatea este profesionala si independenta, activitatea trebuie sa se califice drept „activitate care se distinge prin desfasurarea pe termen lung, independent si pentru profit”. Pentru a se califica drept comercial, activitatea trebuie sa indeplineasca toate cele trei conditii. Activitatile de hobby care sunt desfasurate pentru profit pe o perioada mai lunga de timp sunt adesea considerate activitati de afaceri. Autoritatea fiscala suedeza ia in considerare in mod special urmatoarele circumstante, printre altele, atunci cand stabileste daca minarea criptomonedelor este un hobby sau o activitate de afaceri:

  • Ca activitatea se desfasoara in mod regulat, profesional si profitabil pe o perioada mai lunga de timp cu echipamente adecvate.
  • Ca se poate astepta ca activitatea sa genereze un excedent dat pe toata perioada de calcul financiar.
  • Ca puterea de calcul a computerului este de asteptat sa genereze mai mult de 25 de bitcoini anual (sau o suma egala sub forma de taxe de tranzactie sau alta moneda virtuala).  

  Orientarile nu abordeaza in mod direct mizati in criptomonede. Se pare ca autoritatea fiscala suedeza nu a facut nicio alta declaratie legata de criptomonedele pariate. Furnizorii de servicii care promoveaza servicii fiscale in legatura cu criptomonede par sa trateze monedele mizate in mod similar cu mineritul in scopuri fiscale. Cu toate acestea, o alta interpretare a unui furnizor de servicii fiscale descrie tratamentul fiscal al recompenselor de miza dupa cum urmeaza: „In lumea criptomonedelor, miza este acelasi lucru cu imprumutul activului dvs. cripto si, conform autoritatii fiscale suedeze, acestea vor fi impozitate ca vanzari. in timpul imprumutului si ca achizitii atunci cand tu insuti imprumuti sau primesti cripto-ul imprumutat anterior.” Aceasta interpretare ar avea ca rezultat o situatie fiscala diferita decat daca ar fi tratata ca criptomonede extrase. Daca se ia in considerare criptomoneda extrasa, criptomoneda mizata ar fi impozabila ca venit (fie venit personal sau activitate de afaceri, in functie de scara) la momentul primirii, in timp ce, daca este similara cu o achizitie, chitanta nu ar fi impozabila. 

  B. Tratamentul fiscal al jetoanelor primite prin „Airdrops” si „Hard Forks”

  Autoritatea fiscala suedeza nu a emis linii directoare care sa abordeze in mod specific airdrops-urile sau hard forks. Situatia fiscala a activelor obtinute prin aceste mijloace va depinde de forma de venit cu care sunt considerate similare. Daca airdrop sau hard fork, prin natura sa, este similar cu minerit, chitanta prin airdrop sau hard fork ar fi considerata venit dintr-un hobby (sau activitate de afaceri daca este desfasurata la scara mai mare) si va fi supusa taxei corespunzatoare. Daca in schimb sunt considerate cadouri, criptomoneda nu va fi impozitata in momentul achizitiei, deoarece cadourile nu sunt impozabile in Suedia. 

  Furnizorii de servicii fiscale suedezi care sunt specializati in taxe legate de criptomonare par sa aiba opinii diferite asupra acestui tip de activ. De exemplu, furnizorul de taxe Monotax ofera urmatoarele indrumari pe site-ul sau web:

  Cum se calculeaza taxa pentru minerit, mize, airdrops si forks?

  Conform acelorasi reguli care se aplica altor venituri. Trebuie sa declarati valoarea de piata a acestor criptomonede in momentul primirii, cat ati primit si cand le-ati primit. Este un venit regulat in masura in care este obiectivul tau principal? De asemenea, este posibil sa trebuiasca sa platiti taxe pe salariu.  

  Prin urmare, Monotax echivaleaza mize, airdrops si forks cu minerit, care este supus impozitului pe venit, asa cum este descris in partea II (A) de mai sus.

  Alti comentatori suedezi de cripto-taxe au explicat ca airdrops-urile si hard fork-urile ar trebui considerate cadouri: „Airdrops-urile sau Hard Fork-urile sunt considerate cadouri de la proprietarul blockchain-ului si sunt de obicei o cascadorie PR. Nu platiti nicio taxa pe donatii si abia pana cand nu vindeti [activul cripto], platiti impozite pe profit. Baza de cost este zero.” 

  Prin urmare, determinarea daca primirea de criptomonede prin airdrops sau furk este un eveniment impozabil ar depinde probabil de cat de des si de ce le primeste contribuabilul si daca contribuabilul a lucrat pentru ele. De exemplu, o persoana ale carei activitati se califica drept activitate de afaceri ar parea putin probabil sa aiba chitantele din criptomonede considerate cadouri, deoarece Autoritatea Fiscala Suedeza ar vedea probabil chitanta ca un eveniment direct legat de activitatea comerciala si nu un eveniment complet separat. eveniment.

  Daca este considerat un cadou, o persoana care primeste o criptomoneda sau un activ cripto forked nu va trebui sa plateasca nicio taxa la primire. Cu toate acestea, atunci cand este vandut sau utilizat, proprietarul trebuie sa plateasca impozit pe castigul de capital pe „castigul” realizat din vanzare. Astfel, in momentul vanzarii, un activ airdropped sau hard fork ar suporta un impozit de 30% pe castiguri. In masura in care airdropurile si hard furk-urile sunt considerate cadouri, baza de cost a activelor ar fi zero, iar suma totala pentru care activul este vandut ar fi impozabila. De exemplu, un criptoactiv primit atunci cand pretul corect de piata este de 100 USD si vandut cu 60 USD ar fi impozitat cu 30% din 60 USD; Desi valoarea activului a scazut,

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie