More

  Play-to-earn: joaca pentru a castiga criptomonede

  Pana in 2021 — cu mare furie si o comunitate de adepti in crestere — un nou termen a intrat in ecosistemul criptomonedelor care promite sa fie aici pentru a ramane. Aceasta este expresia play-to-earn , care tradusa in spaniola inseamna „jucati pentru a castiga” si desemneaza un nou model de afaceri bazat pe jocuri video, colectia de jetoane digitale si crearea unei economii digitale autosustinute.

  Da, pe scurt, suna ca un posibil viitor pentru piata de divertisment. Unde participantii nu numai ca au posibilitatea de a se distra jucand, dar pot genera si venituri pentru timpul pe care il dedica intrigii, obiectelor pe care le achizitioneaza si capitalului pe care il investesc. Daca esti interesat de jocuri precum Axie Infinity, Plants vs Undead, Cryptoblades sau Alien Word, pentru a numi cateva, atunci acest articol este pentru tine.

  Ce este play-to-earn si ce legatura are cu bitcoin si criptomonede?

  Odata cu aparitia blockchain-urilor si a pietelor descentralizate, modelul play -to-earn permite utilizatorilor sa vanda activele achizitionate , sa schimbe articole castigate sau chiar sa primeasca bani in schimbul personajelor care apartin jocului video. Cu alte cuvinte, in termeni generali, ei introduc o transformare conceptuala in industria jocurilor video cu posibilitatea de a-si recompensa in bani consumatorii.

  Daca e sa vorbim despre play-to-earn , inevitabil, va trebui sa ne plasam la confluenta a doua sectoare comerciale. Pe de o parte, exista jocurile video, care au patruns in cultura populara cu mai putin de un secol in urma si au devenit una dintre cele mai profitabile industrii de divertisment ale timpului nostru. Pe de alta parte, exista criptomonede si toata tehnologia lor subiacenta, care au fost create de putin peste 10 ani si deja revolutioneaza lumea financiara.

  De ce jocul pentru a castiga este influentat de aceste doua fluxuri? Pentru simplul fapt ca sunt jocuri digitale care au evoluat pentru a deveni modele de afaceri bazate pe criptomonede . Astfel de platforme au de obicei propriile jetoane, schimburi peer-to-peer (P2P) si o economie auto-sustinuta care ofera beneficii participantilor. Fiecare dintre aceste elemente, la randul sau, adauga valoare lumii jocului si contribuie la cresterea acesteia.

  Datorita acestor caracteristici, play-to-earn este considerata una dintre cele mai recente evolutii in industria jocurilor de noroc si a retelelor de criptomonede. Acest lucru se datoreaza faptului ca revolutioneaza modul in care au fost create lumi digitale si interactiunea comerciala a jucatorilor lor, mai ales daca tinem cont de faptul ca in jocurile video traditionale, utilizatorii cumpara active si bucati din universul digital care au valoare doar in cadrul jocului. . Adica, acestea au rareori o valoare monetara reala si schimbabila in afara jocului video.

  De la jocurile traditionale la jocurile blockchain

  Pentru a intelege pe deplin schimbarea de paradigma reprezentata de jocurile play-to-earn , este necesar sa ne intoarcem la industria traditionala a jocurilor video. Nu este posibil sa precizam exact cand a fost lansat primul joc video. Unii experti considera ca dateaza din anii 50 ai secolului trecut, desi din anii 70 incoace industria a inceput sa capete din ce in ce mai multa relevanta cu jocurile clasice precum Tetris, Super Mario Bros si Pac Man.

  Modelul de afaceri, la acea vreme, era simplu: consumatorii achizitionau produsele care le permiteau sa se joace (console, controlere, jocuri) sau plateau pentru a folosi o masina de jocuri video ( arcade ). Jucatorul si-a investit banii pentru a primi divertisment si utilizare in schimb .

  Odata cu aparitia computerelor, a internetului si a cresterii industriei, posibilitatea de a investi in metaversul jocului video s-a extins. Pentru a extinde experienta lumii virtuale, au fost introduse elemente din joc, elemente pentru a creste eficienta personajelor si alte completari pentru a actualiza intriga jocului. Adica a inceput sa se constituie o economie digitala.

  Deoarece aceste elemente sunt esentiale pentru imbunatatirea gameplay-ului utilizatorilor, a fost introdusa posibilitatea de a castiga bani prin cultivarea aurului . Aceasta practica, care nu este altceva decat schimbul de active de joc sau transferul de conturi pentru bani, este interzisa in industria jocurilor traditionale. Totusi, datorita potentialului sau economic, a atras atentia unui alt public care este dispus sa formeze o piata cu valoare reala pentru jucatori.

  Axie Infinity este unul dintre cele mai faimoase jocuri play-to-earn din ecosistemul criptomonedei.

  Acestia sunt, nimic mai mult si nimic mai putin, decat acei dezvoltatori de jocuri care au incorporat criptomonede si retele blockchain in proiectele lor. Datorita posibilitatii de a identifica proprietatile fiecarui individ, permitand schimbul de la persoana la persoana si protejand imuabil datele prelucrate, astazi exista mai multe jocuri care au dezvoltat o economie autosustinuta datorita activelor criptografice .

  Incepand mana in mana cu cripto-colectia, —cu Cryptokitties NFT—, trecand prin platforme cu o mai mare interactiune intre personaje si gameplay (cum ar fi Axie Infinity); a fost creata o noua nisa in industria jocurilor video unde se pot face schimburi reale de valoare. Prin introducerea conceptului de proprietate cu NFT-uri si adrese blockchain, este posibil sa se determine cine detine un anumit activ sau o piesa de joc, pentru a-l tranzactiona cu alti participanti din comunitatea lor.

  De la jocul traditional la jocul blockchain

  Modelul play-to-earn este o schimbare de paradigma in industria jocurilor video, unde in mod traditional era vazuta ca o practica proasta de a castiga bani in schimbul unor conturi de tranzactionare sau elemente de joc. Totusi, in prezent, timpul si investitia dedicata de jucator platformei pot fi rasplatite cu bani reali, fara ca acest lucru sa fie lipsit de etica.

  Cu aceasta, comorile si monedele castigate in orice joc devin proprietatea utilizatorilor. Cu alte cuvinte, ei inceteaza sa aiba doar valoare in lumea virtuala (cum ar fi un scor) si devin o proprietate schimbabila capabila sa genereze profituri monetare. In acest fel, toata lumea poate adauga valoare economiei jocului cumparand noi active, imbunatatindu-si personajele si schimband piese . Si, datorita timpului, efortului si banilor pe care ii investesc in comunitatea respectiva, ei primesc o recompensa in schimb.

  Elemente ale economiei jocurilor video

  Proprietatea bunurilor, pieselor sau personajelor dintr-un joc

  Una dintre primele caracteristici care diferentiaza jocurile play-to-earn de alte produse din industria divertismentului este capacitatea lor de a recunoaste si de a determina dreptul de proprietate asupra unui obiect din lumea virtuala.

  Datorita adreselor blockchain-ului, in jocurile play-to-earn este posibila urmarirea activelor pe care un participant le cumpara, le vinde si le protejeaza. Adica, pot sa stiu ca jucatorul X – de exemplu – are 1.000 de aur, 5.000 de jetoane platforma si 12 potiuni pentru a-si intari personajele. Deoarece se stie ca toate aceste active sunt proprietatea jucatorului X, acesta le poate schimba liber ca fiind ale sale sau le poate schimba cu alti utilizatori.

  De asemenea, odata cu aparitia jetoanelor nefungibile (NFT), au crescut posibilitatile de a determina proprietatea asupra unui obiect digital. De exemplu, cu NFT-urile este posibil sa stiti daca un obiect este unic si cine il detine. In acest sens, a fost convenabil pentru platformele de jocuri sa converteasca personajele din lumea lor in jetoane NFT.

  Odata cu aparitia NFT-urilor si a interactiunii cu retelele blockchain, play-to-earn introduce conceptul de proprietate in lumea jocurilor video.

  Axie Infinity, de exemplu, reprezinta fiecare dintre axele jucatorilor prin intermediul jetoanelor NFT. Alte jocuri de succes care folosesc jetoane nefungibile pentru a-si identifica personajele sunt My Crypto Heroes si LightNite. Utilizatorii pot dobandi aceste personaje, se pot juca cu ele si isi pot imbunatati trasaturile sau abilitatile . De asemenea, unele dintre aceste aplicatii permit obiectelor sa se inmulteasca si sa creeze noi personaje, cum este cazul Axie Infinity unde va puteti imperechea axele astfel incat acestea sa aiba descendenti.

  In functie de gradul de raport pe care jocul il are cu reteaua blockchain in care isi proceseaza tranzactiile, toate informatiile referitoare la obiectele si personajele pe care le are un participant sunt inregistrate in cartea de contabilitate a retelei. Datorita acestui fapt, intreaga comunitate poate verifica autenticitatea produselor si istoricul lor de activitati comerciale.

  Crearea unei economii autosustinute si modalitati de a crea valoare

  Deoarece dreptul de proprietate asupra fiecarui element de joc poate fi determinat si aceste piese sunt interschimbabile, jocurile de tip play-to-earn inaugureaza o noua era in care lumile virtuale pot dezvolta economii auto-sustinute prin interactiunea comunitatii. In acest fel, se formeaza piete descentralizate si participantii dezvolta noi modalitati de a crea valoare cu obiectele aflate in puterea lor.

  Vom da un exemplu. Avem un joc de lupta in care personajele trebuie sa faca diverse sarcini pentru a creste nivelul. Pentru fiecare batalie castigata, personajele tale reusesc sa acumuleze un anumit numar de sabii, potiuni si chiar puncte care le ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile. Toate aceste articole va apartin deoarece sunteti proprietarul acelei adrese/contului la care sunt afiliate aceste articole, asa ca le puteti folosi pentru a castiga bani.

  Un jucator poate folosi o piata deschisa peer-to-peer (P2P) pentru a-si vinde sabiile pentru criptomoneda. De asemenea, asa cum am mentionat anterior, poate doriti sa promovati unul dintre personajele dvs. deoarece sunt unice sau au atins un anumit nivel . Avand in vedere ca comunitatea cauta acelasi obiectiv – care este pur si simplu sa castige jocul sau sa fii cel mai bun – atunci vor fi multi participanti care vor dori sa dobandeasca anumite elemente care sa-si sporeasca abilitatile pe platforma.

  Deoarece jetoanele si NFT-urile au valoare economica reala, jucatorii isi pot schimba jetoanele pe bani.

  De exemplu, jocurile de rol precum LightNite permit utilizatorilor sa schimbe articole personalizate (cunoscute sub numele de skin -uri ) pentru criptomonede. La fel, alte initiative precum Neon District distribuie jucatorilor carduri NFT in functie de sarcinile pe care le fac, piese care pot fi apoi schimbate.

  Unele jocuri, cum este cazul Axie Infinity, distribuie intre utilizatorii lor un numar limitat de jetoane proportional cu cate ori se conecteaza la joc, bataliile castigate si progresul lor in poveste. Aceste active pot fi folosite pentru a va imbunatati performanta in joc sau pot fi schimbate cu criptomonede. Pentru aceasta, nu au nevoie de aprobarea creatorului sau dezvoltatorilor, deoarece jetoanele primite reprezinta o recompensa baneasca pentru orele investite in joc – mai bine cunoscut sub numele de nisa farming.

  Guvernare descentralizata

  Nu in ultimul rand, unele jocuri play-to-earn incorporeaza un nou element din industrie in functionarea lor: guvernanta descentralizata. Spre deosebire de platformele traditionale, unde soarta jocului si toate progresele sale sunt in mainile creatorilor si dezvoltatorilor, play-to-earn au posibilitatea de a se constitui pe baza deciziilor comunitatii.

  Deoarece acum utilizatorii castiga si ei, iar valoarea acestora depinde de interactiunile lor, opiniile lor au adesea mai multa greutate atunci cand dezvolta sau chiar actualizeaza jocul . Aplicatii precum CryptoKitties sau Axie Infinity se bazeaza pe investitia de timp si bani de catre utilizatorii lor, asa ca este consecvent ca acesti participanti sunt cei care au voce si vot asupra modului in care ar trebui sa functioneze lumea virtuala in care interactioneaza.

  Pentru a realiza acest lucru, unele jocuri play-to-earn isi bazeaza functionarea pe guvernanta descentralizata, o idee inspirata din DAO si finantare descentralizata. Cand vorbim despre o guvernare descentralizata, ne referim la faptul ca toti acei utilizatori care au token-uri (guvernare) unei anumite retele au puterea de a propune, comenta si chiar selecta modificarile care sunt cel mai convenabil de facut pe platforma. Pe scurt, este un fel de democratie digitala, in care toata lumea isi exprima parerea despre asta .

  Prin introducerea jetoanelor de guvernare, utilizatorii unei platforme pot participa la deciziile comunitatii si pot contribui la viitorul jocului.

  Tokenurile de guvernare sunt adesea distribuite intre utilizatorii unei retele, care pot decide sa le stocheze pentru a le utiliza ulterior la vot. De asemenea, aceste jetoane pot fi de interes pentru unii participanti, deoarece au si capacitatea de a fi tranzactionate pe piata si de a genera profituri cu ele. Un caz similar este jetonul AXS de la Axie Infinity; care poate fi achizitionat in piete (DEX) este folosit pentru a -l miza si a lua decizii in cadrul ecosistemului Axie.

  Cum poti castiga criptografii cu jocuri play-to-earn?

  Ei bine, dupa cum putem vedea, exista mai multe moduri de a face bani cu aceste noi jocuri. Este de remarcat faptul ca in acest articol vom generaliza, deoarece, in functie de joc, creatorii si caracteristicile acestuia, oportunitatile de a castiga criptomonede variaza.

  Ceea ce trebuie avut mereu in vedere atunci cand vorbim despre acest tip de platforma este faptul ca modelul sau de afaceri adopta conceptul de economie deschisa . Cu alte cuvinte, jucatorii isi contribuie cu timpul si banii pentru a construi lumea jocului, o activitate care ofera beneficii economice pe care le pot folosi pentru a continua sa creasca pe platforma sau pentru a o folosi in activitatile lor de zi cu zi.

  Cum poti castiga criptografii cu jocuri play-to-earn?

  Jocurile video care se bazeaza pe play-to-earn au avantajul de a putea crea o economie deschisa si autosustinuta datorita interactiunii utilizatorilor lor, a timpului pe care il dedica platformei si a valorii pe care o acorda elementelor jocul.

  Sub acest concept, este important de mentionat ca pentru a incepe sa joci in majoritatea acestor aplicatii este necesar sa faci o investitie initiala. De exemplu, in jocuri precum Axie Infinity trebuie sa dobandesti trei personaje pentru a putea incepe sa te infrunti in turnee (modul arena) si sa faci activitatile zilnice. Aceste personaje costa fiecare in functie de abilitatile lor si pot fi obtinute de pe pietele P2P tranzactionate de alti participanti.

  Achizitionarea unor astfel de caractere in format token NFT poate deveni ulterior o afacere . Utilizatorii pot tranzactiona aceste jetoane pe pietele deschise si, in unele cazuri, pot fi chiar asociate pentru a crea personaje noi si a le vinde. Cu cat joci mai mult cu un personaj si ii imbunatatesti abilitatile, cu atat devine mai valoros, astfel incat pretul sau de piata poate creste. In mod similar, cele mai rare si exclusiviste personaje sunt de obicei cele mai scumpe.

  Ia-ti notite!

  Pentru ca este o afacere, oamenii care doresc sa intre in lumea play-to-earn trebuie sa evalueze performanta platformei si autenticitatea proiectului. Acolo unde exista o investitie de bani, exista intotdeauna posibilitatea unei escrocherii, asa ca cercetarea dezvoltatorilor jocului, monitorizarea comportamentului jetonului in piata si chiar cunoasterea nivelului de angajament al comunitatii cu jocul video sunt importante. factori pentru a sti daca este o idee buna sa intri pe aceasta piata.

  In cazul celor mai interactive jocuri, prin dobandirea acestor personaje sau inceperea sa faca misiuni, fiecarui participant i se depune o cantitate fixa ​​de jetoane . Aceasta plata, care se face in general cu o moneda nativa a platformei, este distribuita utilizatorilor daca castiga batalii, deblocheaza noi niveluri sau termina misiuni ale jocului.

  La fel ca intr-un joc de aventura, timpul si abilitatile pe care le ai in lumea virtuala iti vor permite sa castigi jetoane, care in acest caz sunt bani reali care pot fi tranzactionati la burse. De asemenea, exista jocuri precum LightNite in care mai multe dintre activitatile sale functioneaza printr-un sistem de recompensa bazat pe puncte care pot fi apoi schimbate cu satoshis.

  Tokenurile primite de utilizator pot fi de guvernanta sau cu valoare de schimb, in ​​functie de protocolul jocului. De asemenea, unii utilizatori pot genera criptomonede din vanzarea de obiecte unice castigate in batalii si instrumente care imbunatatesc abilitatile de lupta ale personajelor, piese care pot fi foarte apreciate in randul participantilor comunitatii.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie