More

  Valoarea reziduala a lucrurilor este mai importanta decat sugereaza numele

  Atunci cand iau in considerare achizitia unui produs, oamenii folosesc diferite variabile pentru a decide. Cele care au cea mai mare influenta sunt de obicei pretul si calitatea perceputa, pe langa nivelul de serviciu oferit de vanzator si producator, precum si increderea in marca.

  Pe langa cele de mai sus, exista o variabila care este foarte importanta pentru consumatorii inteligenti: valoarea reziduala a bunului. Iata de ce este important sa luati in considerare valoarea reziduala a oricarui activ si cum va poate ajuta sa va cheltuiti mai bine banii.

  Care este valoarea reziduala a unui activ

  Valoarea reziduala a unui bun este valoarea pe care o are atunci cand ciclul sau de viata se termina, adica atunci cand scopul pentru care a fost achizitionat inceteaza sa mai aiba sens, sau cand s-a epuizat si nu mai poate fi folosit. Valoarea reziduala isi are originea in lumea afacerilor, unde serveste la reflectarea in contabilitate a valorii reale a activelor in timp.

  Revenind in planul consumatorului inteligent, sa luam exemplul cumpararii unei masini. Putem presupune ca valoarea initiala este pretul platit atunci cand cumparam noi de la un dealer (desi nu este intotdeauna cazul). Pe masura ce timpul trece si kilometrii parcursi cu masina, valoarea acesteia scade, fie din cauza uzurii elementelor sale, fie pentru ca pe piata apar alte alternative cu o tehnologie din ce in ce mai buna si mai ieftina.

  In acest fel, pe toata durata de viata a masinii, valoarea acestuia variaza in functie de starea sa de conservare, de marca si, in ultima instanta, de ceea ce poate percepe un potential cumparator. Prin urmare, o masina de calitate va avea o valoare mai mare decat o alta care are reputatia de a cauza probleme din cauza avariilor; unul care este ieftin de intretinut va fi mai apreciat decat unul care este scump de intretinut.

  Prin urmare, atunci cand cumparati o masina, este posibil ca una ieftina sa fie scumpa pe termen lung, daca tineti cont de pretul platit pentru ea initial si de banii care se recupereaza la vanzare, adica de valoarea sa reziduala. . Din acest motiv, atunci cand se ia o decizie de cumparare, este interesant sa se evalueze posibilele debuseuri pe care le-ar avea activul atunci cand nu va mai fi utilizat. Cine spune o masina, spune un telefon mobil, o tableta, o piesa vestimentara, sau orice alt obiect care poate fi vandut pe piata second-hand sau pentru recuperarea materialelor care o compun.

  Exista si exceptii: cand valoarea reziduala este mai mare decat valoarea initiala

  Exista exceptii de la curba valorii in scadere a unei proprietati . De exemplu, cand vine vorba de antichitati sau bunuri foarte exclusiviste, care nu isi pierd din valoare in timp, ci in schimb cresc. Se poate chiar cazul ca curba initiala sa fie una de pierdere de valoare, dar, la un moment dat, tendinta se inverseaza si incepe sa creasca.

  Acest lucru se intampla in unele bunuri de lux, in editii speciale sau limitate de produse de cult, sau cand ceva care este o marfa rara devine la moda. Exemple de acest tip de efecte de reevaluare sunt primele editii sau rarele inregistrari ale discurilor unor grupuri muzicale care ajung sa fie foarte celebre (The Beatles, Rolling Stones etc.), masini de epoca, opere de arta si antichitati.

  Cum pot economisi bani datorita valorii reziduale a unui produs

  Dupa cum am vazut, valoarea reziduala a unui activ poate fi folosita pentru a economisi. Cheia este sa tii cont de el pentru a determina cel mai bun moment pentru a putea vinde produsul, fie pentru a cumpara un alt echivalent, fie pentru a recupera o parte din banii investiti.

  Daca valoarea reziduala este utilizata ca variabila de decizie la cumpararea unui produs, se pot obtine rezultate mai bune la sfarsitul operatiunii, cand bunul nu mai va fi utilizat. Valoarea reziduala poate fi adesea luata in considerare indirect, nu este necesar sa se faca calcule mari pentru a sti daca valoarea unui produs este mai mare decat cea a altuia.

  De exemplu, optand pentru produse de calitate, chiar daca sunt mai scumpe. Pe langa faptul ca te poti bucura de un bun mai bun, care poate fi mai durabil si mai satisfacator, dobandesti ceva care, de regula, va avea un debus pe piata mai bun. Tocmai aici are sens acea fraza pe care o spun unii mecanici: „masina asta este una dintre cele care au fost facute inainte, care a rezistat sute de mii de kilometri”. Pentru unul dintre acestea, cu siguranta vor exista oameni dispusi sa plateasca mai mult decat pentru altul mai putin de incredere.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie