More

  Cistita: cauze, mituri si tratamente

  Cistita este un fenomen inflamator al mucoasei vezicii urinare. „Cauzele sale pot fi infectioase, radiatii (femei care au fost iradiate pentru cancer de col uterin), chimice sau imunologice”, spune Alba Caceres, medic urolog la Spitalul San Jose (Bogota). In plus, este de obicei mai frecventa in randul femeilor. varsta reproductiva.

  Care sunt simptomele tale? Simptomatologia generala se bazeaza pe urgenta de a urina, dureri in abdomenul inferior, arsuri, sangerari si scurgeri involuntare de urina . Cand este de origine infectioasa, aceste simptome sunt insotite de febra, frisoane, stare de rau si dureri in abdomenul inferior.

  Potrivit expertului, este important sa fii atent la aceste simptome initiale deoarece, daca nu este tratata la timp, o cistita infectioasa poate evolua intr-o infectie a tractului urinar superior; adica compromiterea rinichilor, ceea ce ar necesita management in spital. In acea ordine de idei, daca dupa trei zile disconfortul continua, trebuie consultat serviciul de urgenta.

  Acum, cand ne referim la cistita cronica, managementul trebuie sa fie mult mai specializat deoarece simptomele la pacienti sunt capabile sa modifice calitatea vietii.

  Tratament Cand se suspecteaza cistita, cauzata in mod specific de infectie, trebuie efectuata o analiza de urina si urocultura (examen microbiologic al urinei), pentru a cunoaste ce tip de bacterie are pacientul si sensibilitatea acestuia la antibiotice.

  La 72 de ore de la initierea tratamentului cu antibiotice, pacientul ar trebui sa inceapa sa simta o imbunatatire, mai ales in ceea ce priveste reducerea durerii. Nu este necesar sa se efectueze ulterior un test partial de urina pentru a verifica imbunatatirea.

  Recomandarile expertilor Potrivit unui raport al Societatii Spaniole de Fitoterapie Ginecologie (SEGIF), „se estimeaza ca 4 din zece femei sufera de-a lungul vietii de un episod de cistita si aproape 30% sufera de cistita recurenta”.

  Avand in vedere acest lucru, Caceres recomanda, ca prima masura, „reeducarea obiceiurilor urinare ale pacientului” , evacuarea vezicii urinare la fiecare trei ore si facand-o stand cu genunchii departati (niciodata incovoiate). De asemenea, este important sa beti 10 pana la 12 pahare de apa pe zi sau unul la ora si sa evitati sa va retineti urina. Alte sugestii includ sa nu folositi sapunuri in zona genitala, sa purtati imbracaminte 100% din bumbac si, daca sunt folosite zilnic prosopuri pentru chiloti, sa le schimbati la fiecare doua ore.

  Relatiile sexuale favorizeaza aparitia cistitei? Datorita frecarii in meatul urinar (orificiul prin care este expulzata urina) care apare in timpul patrunderii, poate aparea disconfort dupa actul sexual. Din acest motiv, Caceres recomanda urinarea inainte – ceea ce favorizeaza calitatea relatiei sexuale – si dupa.

  Influenteaza infectiile vaginale? Nu. Acestea nu au legatura cu cele urinare, deoarece sunt prezentate in diferite canale. Desi, atunci cand suferiti de vaginita, de exemplu, mucoasa vaginului se inflameaza si poate aparea disconfort la urinare – din cauza contactului aciditatii urinei cu vaginul -, acestea nu influenteaza aparitia unei infectii urinare.

  Constipatie si cistita Pacientii cu constipatie cronica au mai multe sanse de a dezvolta cistita infectioasa, deoarece anusul, vaginul si uretra sunt foarte apropiate si, atunci cand exista constipatie, aceasta boala favorizeaza colonizarea bacteriilor in aceasta zona.

  Activitate fizica: da sau nu? Potrivit medicului urolog, activitatea fizica nu trebuie evitata, dar trebuie avuta grija cand inot. La finalul antrenamentului, idealul este schimbarea cat mai repede a costumului de baie.

  Folosirea unei bai publice poate favoriza aparitia bolii? Nu. Femeile au fost invatate ca ar trebui sa urine fara sa atinga toaleta, insa acest lucru este incorect, deoarece atunci cand urineaza, zona genitala nu are contact cu toaleta, deci nu este posibil sa se faca o infectie. Urinarea incovoiata, asa cum fac multi, face ca vezica urinara sa nu se goleasca odata si dauneaza planseului pelvin.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie