More

  Motiveaza-l pe altul pentru a te motiva pe tine. Functioneaza?

  Da motivatie? De ce nu? Niciodata nu este prea mult. Motivatia este ceva pe care trebuie sa-l hranim in mod continuu , daca vrem sa ne conduca in continuare in misiunile noastre zilnice.

  Din fericire, exista multe modalitati de a alimenta motivatia pentru fiecare de a alege ceea ce functioneaza pentru ei. Astazi ne oprim la o idee foarte eficienta: motivati pe altul .

  Motivatia pe care o oferi… revine

  Intri in scena si vezi o persoana abatuta. Iti spune ca este blocat, nedorit, descurajat. Si esti de partea ta.

  Ce se poate intampla ? Sa ne imaginam…

  • Incercati sa va conectati cu interesele lor . Il lasi sa explice cum se simte. Si apoi il intrebi despre proiectele lui: De ce le-a propus? Mai sunt ele importante?
  • Il ajuti sa se concentreze . Poate, facand un plan care sa ghideze actiunile succesive. Aceasta persoana, vazand pasii specifici in ordine, vede o cale de a merge inainte.
  • Esti alaturi de el facand primii pasi . Sarbatoresti cu el/ea primele avansuri, punand mingea sa ruleze.

  Oricare dintre aceste actiuni poate „reveni” inapoi la tine .

  Este posibil ca invitand pe altul sa se concentreze pe ceea ce iti doresti, sa-si conceapa o strategie si sa incepi sa te misti, sa redescoperi claritatea, organizarea si energia de a lupta pentru propriile proiecte.

  De multe ori se intampla ca, pentru a obtine ceea ce iti doresti, trebuie sa dai ceea ce te astepti sa primesti. Este un paradox foarte frumos. Cu motivatie functioneaza foarte des.

  Suntem de acord ca exista oameni care sunt adevarate aspiratoare de energie. Te apropii cu intentia de a-i inveseli si de a distruge moralul la sol. Ce ti s-a intamplat?

  Dar ti se va fi intamplat si tie definitiv. Stii despre ce vorbesc. Aminteste-ti acele vremuri cand ai devenit o forta , cand ai ajutat pe altul sa-si gaseasca curaj sau speranta.

  Pur si simplu dand ceea ce ai avut (oricat de putin) a fost mai usor sa-l gasesti in tine . Poate ca a fost la fel de simplu ca sa oferi o imbratisare, cateva cuvinte de incurajare sau sa-i amintesti acelei persoane de realizarile sale.

  Daca esti descurajat, incurajeaza-i pe altii

  A-i incuraja pe ceilalti este un gest frumos si generos. Dar, in plus, poate fi practic si eficient sa -ti ridici moralul.

  Cand ii motivezi pe altii, exista adesea un „efect de rebound”. Dar chiar daca nu se intampla, pur si simplu luarea unei pauze de la necazurile tale este benefica pentru a-ti recapata energie.

  Indreptandu-ti atentia spre exterior

  Sunt oameni care, pentru a-si ridica moralul, sunt obisnuiti sa coboare spiritele celorlalti.

  Isi indreapta atentia spre exterior? Asa si asa. O fac cu critici, tachinari sau alte gesturi crude. Isi anesteziaza durerea incercand sa-i faca si pe altii sa se simta rau.

  Este o optiune. Cu siguranta ati observat-o in practica la un moment dat. Dar mai eficienta de atat este optiunea de a ridica moralul oamenilor .

  Nu are sens sa investesti in ceea ce nu vrei pentru tine : lapte rau, amaraciune, cruzime. Pentru ca, daca se intoarce ceva, va fi la fel cu ceea ce ai investit.

  Suna mai sensibil sa investesti in ceea ce vrei sa primesti : atentie, apreciere, motivatie etc. Pentru ca mai mult din acelasi lucru este probabil sa se intoarca.

  Bine, este prea sensibil pentru fiintele emotionale care suntem.

  Insa, cand te opresti sa te gandesti la consecinte si esti constient de beneficiile investitiei in ceea ce iti doresti, sansele de a face alegerea corecta cresc.

  Cine anima ofera ceva foarte valoros

  … Nu avem nevoie de nimic mai mult decat de incurajare. Si nu exista talent mai mare sau sarcina mai benefica decat acordarea.

  Asa spune psihologul Jose Antonio Marina Torres (in Anatomy of Fear ).

  Nu stiu daca este cel mai, cel mai valoros in toate cazurile. Dar cand cineva se afla in intuneric intre nesigurante si griji, incurajarea pe care i-o oferi se poate transforma in putere .

  Datorita tie, altul il poate genera. Si, poate, este ceea ce aveti nevoie cel mai mult in acel moment.

  Nu te incurajeaza sa stii ca poti darui ceva atat de valoros, chiar si atunci cand esti putin dezamagit?

  Acea forta (sau creativitate sau intelepciune) care parea sa-ti lipseasca iese la iveala atunci cand o oferi altei persoane. Si contributia ta il ajuta foarte mult pe aceasta persoana.

  Bon. Nu toti oamenii sunt motivati de acelasi lucru. Desi aceasta dinamica este eficienta in multe cazuri, va trebui sa verificati daca este in a dumneavoastra.

  Pentru asta, pentru a exersa si a verifica, urmati aceste idei.

  Idei pentru a-i incuraja pe ceilalti, cand tu insuti esti descurajat

  Ascultarea, manifestarea interesului si recunoasterea celuilalt ca persoana este cel mai valoros lucru pe care il puteti oferi.

  Si asta incurajeaza foarte mult . Mult! Mai ales in aceste zile cand atentia este o marfa rara.

  Aceasta este ideea vedetei. Dar mai sunt si altele pe care le cunosti bine:

  • Ajutati-l sa creada in sine : amintindu-i calitatile, realizarile; exprimandu-ti convingerea sincera (daca este cazul) ca poti merge inainte.
  • Incurajati-va pentru progresul dvs.
  • Arata bunatatea de care ii lipseste atunci cand esueaza .
  • Sprijiniti-va in schimbarile pozitive pe care doriti sa le initiati.
  • Ofera ajutor practic si specific (daca este in puterea ta) pentru a depasi un obstacol.
  • Invitati-l sa se conecteze cu ceilalti si ajutati-l sa se integreze cu ceilalti.

  Sunt idei. Depinde de caz si de persoana pe care o decizi pe una sau pe alta.

  Oh! Si apoi sunt micile, dar grozavele gesturi amabile de zi cu zi : un mesaj, un zambet, un compliment specific: Ce bine te-ai descurcat ieri, cand… (etc.)

  Tine minte : cand esti amabil cu ceilalti, ei castiga, dar si tu beneficiezi.

  Ajutati-i pe ceilalti sa se simta putin mai bine. Ofera-le acel lucru valoros pe care il poti oferi: incurajare , motivatie. Va fi rar sa nu te incurajezi imediat ce o vei practica.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie