Eleganta in alb si albastru

Cele mai insorite locuri din lume si cele mai spectaculoase golfuri sunt zonele in care o intalnesti cel mai des. Este frumoasa, luminoasa, proaspata, racoritoare, eleganta, delicata si linistitoare. Este combinatia cromatica a verii! De fapt, a tuturor verilor de mai bine de 50 de ani incoace! Doamnelor si domnilor, va prezint rasfatata verilor mediteraneene: combinatia alb cu albastru!

De pe coastele insorite ale Greciei, in Maghreb, la Sidi-Bou-Said, si pana pe colinele andaluze, case imaculate albe cu acoperisuri, porti sau cercevele albastre strajuiesc Marea Mediterana ca un superb colier vivant! Sunt locuri minunate asociate de calatori cu zonele linistite, luminoase si insorite aflate la marginea intinderilor albastre. Marinarii au adoptat si ei aceeasi combinatie iar stilurile navy, acvatic si cruise sunt amprentate de aceasta armonie chromatica. Fiind o combinatie contrast, hartile maritime sunt realizate in alb si albastru la fel si plansele grafice ale arhitectilor si constructorilor.

Combinatia este la fel de indragita si in artele decorative unde portelanul alb pictat cu albastru de cobalt a facut celebre vasele dinastiilor chineze Song, Yuan si Ming, ceramica olandeza de Delft din sec. XVII sau cea germana de Meissen care a dat lumii chiar o nuanta absolut unica de albastru denumita “blue onion”. Renoire, Van Gogh sau Kandinsky au fost indragostiti de albastru. Albastru este culoarea asociata calmului, linistii, nostalgiei, credintei, indepartarii sau senzatiei de rece dar si stabilitatii, autoritatii, onestitatii, increderii, echilibrului, adevarului, gloriei divine, libertatii, statului, ordinii, democratiei, capitalismului si Europei.

Regala, elitista, exclusivista

Varietati nobile ale florilor, pietrelor sau altor obiecte din natura li s-a alaturat adjectivul albastru, ceea ce ne duce cu gandul la ceea mai regala, elitista si exclusivista dintre culori: Diamantul Albastru, Laleaua Albastra, Sangele Albastru, Fumul Albastru, Branza Albastra, Vulpea Albastra, Otelul Albastru sau Ochii Albastri. Prezenta in toate propunerile pentru sezonul cald, albastrul din aceasta vara are nenumarate nuante: de la albastru inchis la turcoaz si de la bleu pastel la bleu air, una dintre cele mai delicate si proaspete nuante de albastru.

Albastru ramane insa si in propunerile pentru toamna anului, in variante intense mai ales, asa ca orice albastru ati alege in aceasta vara, combinati-l acum cu alb sau ivoire si cu verde, violet, rosu sau nuante metalice pentru la toamna. Asocierea albastrului sau turcoazului cu nuante de maro, sienna, camel, ciocolata, brun, sau maro-roscat este una dintre cele mai rafinate si indraznete combinatii pentru sezonul rece. Accesoriile in combinatii de alb cu albastru sunt deosebit de elegante atunci cand le asociem cu vestimentatie integral alba, bleumarin, sau bej si curajoase cand le alaturam unei tinute predominant rosie, ciclam sau verde.

Pentru un maxim de “vizibilitate” puteti sa le asociati hainelor galbene sau portocalii, cu atentie insa pentru ca sunt asocieri disonante cromatic (albastru este o culoare rece, in contrast cu galben si portocaliu mai ales care sunt nuante calde). Pentru cele mai putin indraznete va sugerez sa alegeti varintele de alb cu bleu sau alb cu turcoaz delicat, degradeuri ale acestor culori sau imprimeuri acoarela, cand albul si albastrul se pierd una in alta.