Copiii sunt cei mai afectati de alergia la caldura

Alergia la caldura apare mai cu seama la copii si chiar la bebelusii care nu au implinit inca o luna de viata.

Toti parintii sunt grijulii cu copiii lor si mai ales atunci cand acestia sunt foarte mici incearca sa-i protejeze de orice eventual disconfort. Aceasta grija fireasca degenereaza insa nu de putine ori, ea putand face mai mult rau micutilor. Una dintre cele mai frecvente greseli ale celor mari este imbracarea excesiva a celor mici. Este gresit pentru ca si copiii ar trebui sa poarte tot atatea haine cat poarta si parintii, in functie de vremea mai mult sau mai putin calduroasa.

Vara, si copiii, ca si parintii, trebuie sa se imbrace cat mai lejer. Inclusiv bebelusii, care, chiar daca sunt atat de micuti, resimt ca si adultii caldura excesiva. Pot chiar sa aiba mainile si piciorusele reci, dar asta nu inseamna ca le este frig. In cazul lor este doar efectul faptului ca sangele este indreptat spre stomac pentru a ajuta la digestie. De aceea nu trebuie infofoliti, pentru ca efectul va fi cu siguranta aparitia alergiei la caldura.

Cum se manifesta

Atunci cand se declanseaza alergia la caldura, incep sa apara bubite mici, de culoare rosie sau roz pe corp. Cu precadere, le gasim in cazul copiilor pe fata, pe gat, pe ceafa si pe umeri. Atunci cand apar, primul gand al parintilor este ca micutul a contactat vreuna dintre bolile copilariei. Dar daca ele nu rasar pe intreg corpul, inseamna ca avem de-a face cu alergia la caldura (cunoscuta si sub numele de miliaria sau sudamina). Ea poate fi cauzata de excesul de haine sau de caldura excesiva (ori de o combinatie a celor doua cauze). La copii, care au pielea mult mai sensibila decat adultii, transpiratia abundenta din timpul verii se acumuleaza la nivelul glandelor sudoripale, canalele acesteia blocandu-se, iar toxinele nemaiputand fi eliminate. In acest mod apar eruptiile de pe piele.

Daca zona este acoperita de haine, aceasta eruptie poate fi insotita de mancarime, marind disconfortul micutilor. Foarte rar o asemenea eruptie poate degenera intr-o infectie. Se intampla doar daca micutul se scarpina si zona in care a aparut eruptia nu este ingrijita corespunzator. Intr-o asemenea situatie, pot aparea febra sau frisoanele, bubitele rosii pot sa aiba puroi, ganglionii limfatici se umfla sau zona afectata se poate inflama si poate deveni dureroasa. Atunci, in mod obligatoriu, se impune o vizita la medicul pediatru pentru a stabili tipul de infectie aparut si tratamentul corespunzator.

Remedii

In majoritatea cazurilor, alergia la caldura nu necesita ingrijire medicala. Deci nu este nevoie sa mergeti la doctor daca micutului ii apar cateva bubite in zonele indicate mai sus. Primele masuri este obligatoriu sa le ia cat mai repede chiar parintii. Cea mai importanta, dar nu accesibila tuturor este de a-i asigura copilului o temperatura optima in camera (24-26º C).

Daca nu aveti posibilitatea, imbracamintea lui trebuie sa fie extrem de sumara; puteti chiar sa-l lasati sa stea in pielea goala in casa (sau in pampers, in cazul bebelusilor), mai ales cand temperatura de afara trece de 35º C. Apoi trebuie aplicata o igiena corespunzatoare. Zona in care a aparut eruptia poate fi racorita prin tamponare cu prosoape umede sau prin ventilare. Baita zilnica a bebelusilor este obligatorie, ea ajutand la racorirea pielii micutului si la eliminarea transpiratiei mai abundente din timpul verii.

Nu folositi lotiuni sau creme care pot mai mult sa dauneze. De obicei, aceste aceste mici bubite dispar in trei-patru zile de la aparitie (in conditiile in care copilul nu sta intr-o camera cu temperatura excesiva mai multe zile la rand). Daca ele persista, atunci este un semn ca si altceva poate fi in neregula, iar consultul medical devine obligatoriu.