More

  Biochimia vitaminei D: pentru ce este si unde sa o gasesti?

  Biochimicul vitaminei D exista in doua forme, D2 si D3, care difera in structura lanturilor lor laterale cunoscute sub denumirea de ergocalciferol si, respectiv, colecalciferol, functia acestei vitamine este de a furniza calciu si substante nutritive organismului.

  Daca vrei sa cunosti toate beneficiile vitaminei D si alimentele si suplimentele unde o poti gasi, noi ti le impartasim mai jos.

  Care este structura biochimica a vitaminei D?

  Biochimicul vitaminei D este un derivat al 7-dehidrocolesterolului, numit si ergosterol. Aceasta conversie este mediata de actiunea radiatiilor ultraviolete asupra compozitiei parinte, care se formeaza in stratul malpighian al pielii.

  Radiatiile ultraviolete cu lungimi de unda cuprinse intre 290-315 nanometri determina deschiderea legaturii dintre pozitiile 9 si 10 ale inelului de steroizi, formand un compus numit sitosterol.

  Acesta sufera in continuare izomerizarea cis-la-transport, prin formarea unei legaturi de transport intre atomii de carbon 5 si 6, ducand la formarea beneficiilor vitaminei D3 sau colecalciferol. Implicarea radiatiilor ultraviolete in proces a dus la ca vitamina D sa fie supranumita vitamina soarelui.

  Colecalciferolul, care este lantul lateral al vitaminei D3, este apoi transportat la ficat, unde o enzima hidroxilaza mitocondriala introduce o grupare hidroxil in toate cele 25 de pozitii. Aceasta reactie necesita energie sub forma de NADPH si oxigen. Produsul, numit 25 hidroxi colecalciferol, este forma de stocare inactiva a colecalciferolului si este stocat in ficat.

  Dupa cum este necesar, 25-hidroxicolecalciferol este transportat la rinichi, unde are loc o a doua hidroxilare in pozitia 1, transformandu-l in 1,25-dihidroxicolecalciferol, forma bioactiva a vitaminei D.

  Pentru ce este vitamina D?

  Biochimia vitaminei D participa la homeostazia calciu-fosfor a organismului. Deficienta sa sustinuta provoaca rahitism la copii si osteomalacie la adulti. In plus, in ultimii ani s-a observat ca vitamina D influenteaza un numar semnificativ de procese fiziologice, mai ales in raport cu sistemul imunitar.

  Astfel, diferite boli precum cancerul, scleroza multipla, bolile inflamatorii intestinale, hipertensiunea arteriala (HTN) si bolile cardiovasculare au fost legate de nivelurile scazute ale vitaminei.

  Vitamina D se gaseste in natura sub doua forme: ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. La om, cea mai mare parte a vitaminei provine din transformarea pielii a 7-dehidrocolesterolului in colecalciferol in prezenta luminii solare.

  Metabolizarea vitaminei D are loc atunci cand expunerea la lumina ultravioleta cu lungime de unda cuprinsa intre 290-315 nm, fotonii sunt absorbiti de 7-dehidrocolesterol in membrana celulelor epidermice si dermice.

  Unde gasim vitamina D?

  Pentru a mentine sanatatea oaselor si integritatea sistemului imunitar si muscular al individului, este esential sa se obtina niveluri adecvate de 25 (OH) vitamina D. Depunerile corporale provin in principal din sinteza cutanata a hormonului, indusa de radiatia solara. In plus, provine si din alimente, in special uleiuri de peste.

  In societatile occidentale, alimentele bogate in vitamina D sunt rar consumate. In prezent, industria alimentara imbogateste laptele, margarina, cerealele si unele bauturi cu diferite cantitati din aceasta vitamina.

  In ciuda biochimiei vitaminei D prin sinteza cutanata si dietetica, se estimeaza ca peste 50% din populatie este expusa riscului de deficit de vitamina D2. Acest risc este mai mare la adolescenti, varstnici si la orice persoana care nu primeste suficienta lumina solara.

   Cele mai noi articole

   Din aceeasi categorie