Treisprezece curiozitati din „13 Reasons Why”

Intr-o zi, Clay Jensen descopera niste casete in care prietena si colega sa de scoala, Hannah Baker, explica de ce s-a sinucis in urma cu cateva zile. Astfel, mai mult sau mai putin, incepe intriga serialului „13 Reasons Why” care a avut premiera in urma cu cateva zile pe Netflix si a starnit controverse in lume din cauza problemelor pe care le trateaza.

Pentru cei care l-au vazut deja si pentru cei care vor sa stie despre ce este vorba, aici va prezentam 13 curiozitati care va pot ajuta sa intelegeti mai bine aceasta serie destinata tinerilor si parintilor acestora.

1. Marca casetelor 

Obiectele in jurul carora se desfasoara intriga, casetele, sunt de la marca japoneza Maxell. Compania respectiva a fost prima care a adus pe piata benzi goale la mijlocul anilor 1970, facand posibil ca masele sa inregistreze muzica pe un dispozitiv magnetic pentru prima data in istorie. Varianta folosita de protagonist a fost cea de 60 de minute, asa ca naratiunea dedicata fiecarui personaj dureaza maxim 30 de minute. Din 2017, acestea continua sa produca si, dupa cum se vede in serie, sa le comercializeze. Compania s-a laudat cu acest lucru pe contul sau oficial de Twitter.

2. Iluminatul

Pentru a diferentia trecutul si prezentul, in imaginea din poveste sunt folosite doua tipuri de textura. Scenele care apartin momentelor dinaintea sinuciderii Hannei au iluminare in tonuri calde (mai luminoase); in timp ce cele care vorbesc despre prezent sunt inregistrate cu iluminare in tonuri reci (mai opace).

3. Semnele in protagonisti

Atat Clay, cat si Hannah au modificari in aspectul lor fizic pentru a face diferenta intre diferitele momente din serial, asa ca utilizatorii trebuie sa le acorde atentie pentru a nu suferi de salturi in timp. Astfel, in momentele dinaintea sinuciderii, ea are parul scurt, in timp ce dupa moartea ei, el are un petec sau o cicatrice pe frunte.

4. Mustangul

Masina spectaculoasa a celui mai bun prieten al lui Clay, Tony Padilla, este un Ford Mustang din ’68. Pentru multi, acel model este unul dintre cele mai bune Mustang-uri din istorie, sau cel putin unul dintre cele mai frumoase.

5. Instagram

Contul oficial al serialului de pe Instagram (@13reasonswhy) prezinta fotografii cu protagonisti si scenarii ca si cum ar fi imagini din viata reala, precum si detalii precum mesajele care sunt scrise in baie inaintea administratiei scolii. o fotografie a hartii care a venit cu casetele. Exista si conturi private ale unora dintre personaje in care impartasesc selfie-uri si imagini la petreceri sau cu prietenii lor.

7. Cartea

Exista oameni care nu stiu ca serialul este o adaptare dupa cartea omonima scrisa de Jay Asher. Este un roman care a doborat recordurile de vanzari. Pentru versiunea de televiziune au fost facute mai multe adaptari, cum ar fi modificari ale intrigii si introducerea de noi personaje, precum si integrarea utilizarii gadgeturilor care in 2007, cand lucrarea a fost publicata, nu erau inca folosite.

8. Selena Gomez

Cantareata, compozitoarea si actrita, Selena Gomez, a fost unul dintre tinerii care au citit cartea si au vrut sa o duca pe marele ecran; totusi, intarzierile in proiect l-au impiedicat pana cand a aparut posibilitatea transformarii lui intr-un serial de televiziune. Initial, ea ar fi protagonista posibilului film, dar din cauza varstei actuale si a altor probleme personale, a decis sa lucreze doar ca producator executiv la serial.

9. Pe Google Maps

Locatia care a fost aleasa pentru casa lui Clay este situata intr-o cladire de pe strada Bayview, in San Rafael, California; si, in timp ce serialul era filmat, masina Google a trecut, asa ca personalul si actorii apar pe Google Maps in timpul filmarilor, pe langa Mustang-ul parcat pe strada.

10. Liceu

O mare parte a complotului are loc intr-o scoala, care, in viata reala, este un liceu situat in Sebastopol, o populatie de peste 7 mii de locuitori din California. Filmarile au inceput in vara, in timp ce scoala era inchisa; totusi, pentru ultimele scene unele dintre colturile scolii au trebuit sa fie recreate intr-un studio.

11. Indicii pentru viitor

In urma cu cateva zile, a fost dezvaluit ca va exista un al doilea sezon al serialului, care putea fi deja ghicit pentru ca in ultimul capitol sunt mai multe „capete libere”; In plus, sunt cateva semne, precum o data a lunii noiembrie 2017 pe aparatul de fotografiat cu care inregistreaza marturiile colegilor lui Hannah (adica este o zi care inca nu a ajuns in viata reala) sau fotografiile pe care aceasta le lasa. atarnandu-l pe Tyler in biroul sau, ceea ce ar putea fi un semn din cap catre o posibila premiera sau un anunt important la acea data, pe langa faptul ca poate oferi o idee despre noul complot. Cartea originala nu are continuare.

12. Psihologi

De la premiera, in urma cu doar cateva saptamani, mai multi psihologi din intreaga lume au avertizat ca unele scene, situatii si personaje care apar in serial ar putea afecta tinerii din viata reala si chiar ii pot duce la sinucidere. Si este ca ceea ce se traieste pe ecran este atat de delicat, incat se spune ca, in timpul inregistrarii, actorii au avut ajutor psihologic si au primit animale de companie pentru a fi insotiti.

13. Oscarul

Fata de ceea ce se intampla de obicei in Mexic, toate episoadele acestui tip de seriale nu sunt scrise si regizate de aceeasi persoana. In acest caz, Tom McCarthy, cel care a scris si regizat „Spotlight”, filmul premiat cu Oscar pentru cel mai bun film in 2015, a fost regizorul primelor doua episoade.