Postura corecta pentru citirea rapida a cartilor

Daca esti un cititor avid, cel mai probabil esti deja familiar cu unele concepte si tehnici fundamentale de citire eficienta. Dar, realitatea arata ca, desi stim cum sa exersam o abilitate, asta nu inseamna ca nu suntem tentati sa revenim la vechile obiceiuri de citire.

De asemenea, daca intentionezi sa urmezi aceste metode si tehnici de citire eficienta pe durate lungi de timp, trebuie sa mentii o postura ideala pentru a face citirea mult mai fluida, fara efort si cat mai confortabila.

Postura ideala ar trebui sa stimuleze concentrarea, iar acest lucru, combinat cu implementarea corecta a tehnicilor de citire rapida, poate consolida performantele de care ochii tai sunt capabili in mod natural pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Sfaturi pentru o postura corecta de citire rapida de la Librarie online:

Inaltimea picioarelor

Modul in care stai pe scaun in timp ce citesti este mai important decat am crede. Picioarele trebuie sa fie asezate in mod corect, astfel incat circulatia sangelui in picioare sa nu fie perturbata.

Fiti atenti astfel incat marginea scaunului sa nu taie alimentarea cu sange din picioare. Coapsele ar trebui sa fie paralele cu podeaua, cu picioarele sprijinite confortabil pe podea.

Laba piciorului

Picioarele inferioare ar trebui sa stea intr-o postura relaxanta, pe o platforma. Poti sa folosesti o perna pentru a inaltime mai mare si pentru a menttine circulatia eficienta a sangelui. Pozitia picioarelor determina gradul de relaxare pe care il ai, iar acest lucru te va stimula si vei reusi sa te concentrezi mai bine atunci cand citesti.

Spatele drept

Sprijinirea corecta a spatelui este esentiala daca vrei sa citesti eficient si rapid. Daca ai tendinta de a te apleca in fata, vei dezvolta usor dureri de gat si de spate, mai ales daca insisti in acest obicei incorect. Mentinerea spatelui drept te va ajuta sa-ti imbunatatesti concentrarea. Nu vei mai fi distras cu usurinta de la actiunea care se petrece intre paginile cartii.

Coloana vertebrala

Stai drept, cu gatul drept si barbia lasata in jos. Regiunea din zona mijlocului posterior trebuie pasata confortabil pe spatarul scaunului. Daca ti se pare dificil sau incomod sa mentii coloana intr-o pozitie neutra, iti poti imbunatati pozitionarea corpului intinzand frecvent gatul, umerii, spatele si soldurile.

Contactul vizual

In loc sa te apleci inainte si sa iti apropii capul de carte, este mai bine sa apropii cartea de ochi. Acest lucru te va ajuta sa-ti mentii spatele drept si coloana vertebrala neutra – de la mijloc pana la gat. Coatele pot fi sustinute cu perne sau alte elemente de amortizare pentru a te simti confortabil in timp ce citesti pentru o perioada lunga de timp.

Pauze frecvente

Pauzele dese iti imbunatatesc agilitatea mentala. Exerseaza regula Pomodoro atunci cand citesti (este cunoscuta si sub numele de Regula 25/5). Acest lucru inseamna sa citesti timp de 25 de minute, apoi sa faci o pauza de 5 minute (repeta daca este nevoie).

Poti sa monitorizezi timpul dedicat cititului folosind un cronometru sau fortandu-te sa citesti timp de 25 de minute. Dupa aceea, poti face o pauza de 5 minute pentru a-ti incarca mintea. Stapanirea acestei tehnici iti va face viata mult mai productiva.

Daca esti gata pentru a adauga noi titluri in biblioteca ta, intr-o librarie online gasesti o varietate de carti din toate genurile.