More

  Lista cartilor interzise de biserica. Ce autori crezi ca fac parte din ea?

  Ce au in comun Galileo Galilei, Rene Descartes si marchizul de Sade? Ei bine, lucrarile complete ale tuturor celor trei sunt enumerate in Index Librorum Prohibitorum al Bisericii Catolice.Cenzura nu a inceput cu guvernele sau YouTube, cenzura este ceva mult mai vechi chiar si decat drepturile omului.

  Dar, cu siguranta va intrebati: Ce este Index Librorum Prohibitorum? Ei bine, este o lista de carti pe care Biserica Catolica le clasifica drept carti daunatoare pentru credinta si pe care pana acum cateva decenii (da, decenii, nu secole), catolicii nu erau autorizati sa le citeasca pentru ca erau considerati blasfemii pentru credintele religie.

  Aparitia acestei liste, numita Indexul cartilor interzise in spaniola , a aparut pentru prima data in 1564. Poate ca povestea nu este foarte proaspata pentru tine, dar in acel moment se intampla ceva foarte important, asa ca aparitia acestei liste a fost nu intamplator.. In anul 1517, Martin Luther isi desfasura Reforma protestanta, care a fost o miscare care a spart Biserica Catolica si a dat nastere la mai multe religii.

  Martin Luther s-a intrebat intr-o zi de ce Biblia poate fi citita doar de preotii care erau singurii care cunosteau latina, deoarece, desi latina nu mai era o limba folosita in acei ani, Biblia catolica avea doar copii in aceasta limba. Luther a sustinut ca nu este nevoie de niciun intermediar pentru a ajunge la Dumnezeu , asa ca a publicat prima traducere germana a Bibliei , care a fost respinsa de catre biserica, precum si toata lucrarea publicata de Luther.

  Martin luther

  Raspunsul bisericii la aceasta reforma protestanta condusa de Martin Luther a fost Sinodul de la Trent . Principalele obiective ale conciliului au fost definirea doctrinei catolice si disciplinarea membrilor sai , precum si condamnarea pe oricine s-a alaturat Reformei ca eretic. Astfel a inceput o perioada de cenzura a diferitilor autori ale caror lucrari au fost considerate impotriva credintei si in 1564 a fost infiintat Indexul cartilor interzise.

  In acel an s-a dat prima editie a listei, dar aceasta nu a fost ultima, Congregatia Indexului , adica cei insarcinati cu judecarea lucrarilor, a adaugat autori si titluri acestui index pana in anul 1948, cand a incetat sa mai faca. fi actualizat. Dar abia in 1966 Papa a desfiintat Indexul Cartilor Interzise si, desi aceste lucrari au continuat sa fie legate de pericolul punerii in discutie a moralitatii si a credintei, ele nu mai au puterea sa ia in considerare pedepsele interzicerii si excomunicarii . Va multumim ca ne-ati lasat sa citim cu usurinta!

  Printre cei mai cunoscuti autori care se afla pe lista pentru lucrarile lor complete, ii avem pe Giordano Bruno, Rene Descartes, Thomas Hobbes, David Hume, Jean Paul Sartre, Galileo Galilei (cum sa uitam acea fraza frumoasa: Eppur si muove) si nu a putut. dor de marchizul de Sade . Prin lucrari separate sunt Les Misearables si Our Lady of Paris de Victor Hugo, Critica ratiunii pure de Immanuel Kant , Contractul social si Emile de Jean Jaques Rousseau si aproape toate romanele tatalui si fiului lui Alexandre Dumas.

  Ce mai faci? Hei! Deci data viitoare cand deschideti una dintre aceste lucrari, ganditi-va ca comiteti un pacat citind idei care pun in pericol credinta si morala.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie