Cat costa cu adevarat sa-ti actualizezi iPhone-ul in fiecare an?

iPhone 13, cea mai recenta versiune a dispozitivului cheie Apple , tocmai face primii pasi. Produsul a venit pe lume cu noi actualizari care il despart de predecesorul sau intr-o prezentare care reaminteste publicului de ce este mai bine sa cumpere acest nou dispozitiv, sa faca upgrade si sa experimenteze noul.

Acesta este un ritual anual care a devenit o traditie si care ii determina pe unii sa-si inlocuiasca smartphone-ul – complet functional – cu altul care cheltuieste ceea ce cred ei ca este putin, dar care poate fi de fapt destul de mult.

Costul iPhone-ului

Am mentionat deja de ce nu merita sa faceti upgrade de smartphone in fiecare an daca cumparati cele mai noi versiuni, precum iPhone 13 . Dar cati bani pierdem cu adevarat din aceste investitii aparent inocente? Un raport recent al NYTimes al lui Brian X. Chen subliniaza ca – desi Tim Cook spune ca pretul este o ceasca de cafea pe zi – expertii financiari estimeaza ca o investitie de o mie de dolari (cat costa un dispozitiv nou) intr-un cont de retrageri poate valoreaza 17 mii de dolari, fiind o investitie mai buna decat cumpararea unui smartphone nou. Desigur, daca alegi cele mai scumpe modele, sunt posibili mult mai multi bani pierduti. 

Si, putem crede ca, daca ne vindem telefonul vechi, ne putem recupera putin si cheltuim doar o suma mica pe un smartphone nou. De fapt, Chen mentioneaza optiunile oferite de unii vanzatori precum Samsung mentionand ca noul sau Galaxy costa 200 de dolari dar numai daca schimbi vechiul model ca credit, pretul real fiind de 800 de dolari. 

In mod similar, exista unele site-uri care va vand un iPhone nou oferindu-va unul mai vechi. Cu toate acestea, sistemul este similar si ajungeti sa cheltuiti pana la 300 USD+ pe noile dispozitive. Daca acest lucru va continua asa timp de aproximativ patru ani, am fi cheltuiti aproape 2.000 de dolari pe telefoane noi, care ar putea fi doua telefoane in acel timp, pastrand in continuare „primul”. 

Si, subliniaza Chen, daca am avea un iPhone 12 si am astepta trei ani pentru a cumpara iPhone 15 , valoarea primului ar scadea la aproximativ 200 de dolari. Daca se schimba, cu costul telefonului de aproximativ 599, si tinand cont de 799 initial, costul net ar fi mai mic decat am mentionat anterior. Asa ca, desi suna a chilipir sa-ti schimbi telefonul in fiecare an, chiar nu este si este mai bine sa asteptati putin inainte de a cumpara altul. 

Pe de alta parte, cand au aparut recenziile iPhone 13, multi au mentionat ca, desi au existat imbunatatiri fata de cel precedent, nu a fost chiar o schimbare semnificativa si ca iPhone 12 era inca un telefon destul de functional din toate punctele de vedere. Alti experti atrag atentia ca durata medie de viata actuala a unui smartphone este de 3 ani, dupa care este deja rezonabil sa se caute un dispozitiv nou. Acest lucru se datoreaza progreselor tehnologice si modului in care unele versiuni recente fac doar imbunatatiri minore, care se simt mai cuprinzatoare abia dupa cativa ani. 

De asemenea, este ca si cum ai cumpara o masina noua in fiecare an. Nu este complet necesar si poate dauna cu adevarat finantelor. Dar ce spunea Tim Cook? Potrivit raportului mentionat mai sus, iPhone -ul nu merita de fapt o ceasca de cafea pe zi timp de un an, ci mult mai mult, unele estimari ajungand pana la 2.500 de dolari, cu exceptia cazului in care cumperi cesti de cafea de mai multi dolari. 

Deci, daca telefonul tau este vechi, poate merita sa faci upgrade, dar daca nu, e mai bine sa te gandesti de doua ori si sa o faci cand chiar merita.