Carti electronice sau clasice?

Una dintre marile pasiuni ale oamenilor este si lectura. Placerea, relaxarea, deconectarea de tot ce este in jur pe care le-o ofera cititul nu se poate compara cu nimic. Si, chiar daca tehnologia si gadget-urile par sa ne controleze tot mai mult vietile, se pare ca placerea de a citi nu poate fi inlocuita.

De fapt, oamenii au reusit sa adapteze unele dintre acestea pentru a fi folosite la cat mai multe lucruri, inclusiv la crearea unor carti electronice, despre care unii sunt de parere ca ar reprezenta viitorul. Si, de aici, a aparut o intreaga disputa intre aparatorii cartilor clasice, si cei care sunt de parere ca, de fapt, cele electronice sunt net superioare. Indiferent de care parte esti, specialistii de la Orasul Citeste sunt de parere ca, de fapt, cititul este cel care trebuie sa conteze. Mai jos, vei regasi insa avantajele fiecareia dintre ele, si ramane ca tu sa te hotarasti care ti se potriveste mai bine.

Cartile electronice sunt rentabile

Spre deosebire de cartile clasice, care de multe ori au preturi destul de ridicate, astfel incat nu sunt accesibile pentru toata lumea, cartile electronice sunt mult mai ieftine, ba chiar gratuite. Exista numeroase site-uri in mediul virtual unde se regasesc numeroase volume care pot fi la indemana oricui.

Ideale cand pleci in vacanta

Cititorii adevarati nu pot renunta la placerea pe care le-o ofera lectura nici macar atunci cand pleaca in concediu. De aceea, pentru ei cartile electronice sunt ideale, deoarece dispozitivele pe care acestea sunt incarcate ocupa un spatiu mic dar, in schimb, exceleaza la cel de stocare. Chiar si 3.000 de carti pot fi incarcate, ceea ce, trebuie sa recunosti, e cu mult peste ceea ce ti-ai putea dori. Nici chiar biblioteca ta de acasa nu poate ajunge la acest numar de carti, asa ca, din nou, un mare plus in dreptul cartilor electronice.

Fara ochi obositi

Printre cei care ”ataca” volumele in format electronic, sunt cei care considera ca acestea ar afecta vederea. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Specialistii dau asigurari ca dispozitivul pe care sunt stocate cartile electronice nu afecteaza deloc vederea pentru ca luminozitatea ecranului este realizata in asa fel incat sa poti citi oricat iti place, fara sa simti ca ti-au oboist cumva ochii.

Cartea clasica, citita mai repede

Spre deosebire de cartile electronice, care apar ceva mai tarziu, cele clasice pot fi citite imediat dupa aparitie. Cu toate acestea, se lucreaza intens ca acest decalaj sa se reduca mult, asa ca in curand, acest avantaj al cartilor tiparite sa devina doar o amintire.

Placerea de a da foile

Nimic nu se compara cu placerea de a citi o carte cu toate simturile in alerta, senzatia pe care ti-o ofera paginile date, fosnetul lor, mirosul aparte al cartilor tiparite, mai ales daca avem de a face cu unele vechi, nu se compara cu nimic. De asemenea, parca si ochiul se desfata privind la felul in care sunt imprimate frazele pe hartie.

Cartile tiparite sufera modificari

Printre cei care contesta cartile clasice sunt si cei care le ”reproseaza” faptul ca, pe masura ce trece timpul, acestea au parte de unele modificari in dezavantajul lor: filele se ingalbenesc, devin mai fragile, ba chiar se si rup. Da, este un dezavantaj, dar in acelasi timp este vorba de farmecul pe care il are o carte tiparita, si pe care nimeni nu poate sa il conteste.

In concluzie, indiferent de partea cui esti, a cartilor electronice sau a celor clasice, importanta este lectura, acea hrana pentru suflet si pentru minte pe care o ofera cartile, iar la acest lucru nu trebuie sa renunti!