5 carti pe care trebuie sa le citesti macar o data in viata

Daca doriti sa va umpleti rafturile cu titluri si carti clasice care va vor deschide mintea catre multe lumi de fantezie si fictiune, aceste carti sunt locul de pornire. Daca ati stabilit un obiectiv pentru a citi mai mult, in aceasta lista gasiti toate genurile de carti care ar trebui sa fie pe primul loc pe lista dvs.

1.Cei trei muschetari, Alexandru Duams

Cei trei muschetari este fara indoiala capodopera lui Dumas si lucrarea din toate punctele de vedere reprezentataiva pentru cea de a doua parte si cea mai rodnica a creatiei sale literare. Alexandru Duams, viitorul scriitor, avea trei ani atunci cand generalul moare. Franta, dupa lungi framantari interne, devenise, Imperiul si se angajase in nesfarsitul sir de razboaie ruinatoare care aveau sa inceteze doar odata cu prabusirea lui Napoelon. Anii copilarie s-au scrurs in lipsuri, aproape in saracie. Amintirea tatalui sau, vie in povestirile cu multe elemente de legenda pe care micul Alexandre le asculta, l-impresionat si inraurit puternic…

2. Papillon, de Henri Charriere

Publicat in 1969 in Franta, Papillon este povestea plina de aventura si drama, de umor si actiune scrisa in stil autobiografic de catre Henri Charriere. Romanul, asemanator prin felul in care este scris, precum si ca numar de pagini cu o adevarata epopee a devenit in scurt timp bestseller, ajungand in anul 1973 sa fie ecranizat la Hollywood, cu actori de marca precum Steve McQueen si Dustin Hoffman in rolurile principale.

3.Educatia sentimentala, de Gustave Flaubert

Multi oameni ar trebui sa se intrebe care este forta care ii indeamna sa ia decizii , sa se creeze ca personaje ale lumii reale, sa devina fiinte umane, sa respire sau sa moara, sa castige sau sa piarda.

De-a lungul secolelor, in istoria lumii – acompaniata indeaproape de doua forme de arta, pictura si muzica, influentata de curente pe care numai literatura cu forta ei imuabila a reusit sa le creeze – evoca evenimente care au marit sau au distrus natiuni, care au creat sau au prapadit o lume.

4.Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

Fiinte „bovarice” au existat si vor exista si de-acum incolo. Atata timp cat lumea mizera si meschina isi va pastra proprietatile, vor fi oameni care in loc sa protesteze prefera sa isi atrofieze realitatea in gaoacea iluzionarii. Gustave Flaubert si-a dat seama de acest lucru si astfel a creat-o pe „Doamna Bovary”, un burete imbibat de visuri esuate in conditii de uscaciune spirituala a burgheziei franceze.

5. Anna Karenina

Orice fan al povestilor care implica subiecte suculente precum adulterul, jocurile de noroc, comploturile si, bineinteles, feudalismul rusesc, ar situa instantaneu Anna Karenina in varful listei „cele mai bune romane”. Si acesta este exact clasamentul pe care publicatiile precum revista Time l-au oferit romanului de cand a fost publicat integral in 1878. Scris de romancierul rus Leo Tolstoi, opera de fictiune, din opt parti, spune povestea a doua personaje majore: o gospodina nefericita, Anna, care fuge alaturi de tanaraul ei iubit, un proprietar de teren amator pe nume Konstantin Levin, care lupta pentru credinta si filosofie. Tolstoi formeaza discutii ganditoare despre dragoste, durere si familie in societatea rusa, cu o distributie considerabila de personaje considerate pentru umanitatea lor realista. Romanul a fost in special revolutionar in tratamentul sau asupra femeilor, infatisand prejudecatile si greutatile sociale ale vremii cu emotie vie.