FOTO + VIDEO. Stare de urgenţă în Virginia, SUA, după violenţele izbucnite între naţionaliştii albi şi manifestanți antirasiști. Donald Trump face apel la unitate. O maşină a intrat în mulţimea care protesta. Bilanţul indică un mort şi 19 răniţi

UPDATE 22.30: O maşină a intrat în mulţimea care participa la un marş al ultranaţionaliştilor de dreapta, sâmbătă, în Charlottesville. Cel puțin o persoană a murit și cinci oameni au fost răniţi şi transportaţi de urgenţă la spital după ce li s-au oferit îngrijiri medicale la faţa locului. Încă nu este foarte clar ce s-a întâmplat. Martorii vorbesc totuşi despre un act deliberat. Potrivit lor, o maşină care circula cu viteză a plonjat în mulţime şi a pus la pământ mai multe persoane. Din cauza acestui incident, alte două maşini au intrat în coliziune, potrivit Digi24.

[embedded content]

UPDATE 20.30: Preşedintele SUA, Donald Trump, le-a transmis manifestanţilor că “în aceste momente ar trebui să fie mai uniţi ca oricând”. Şeful administraţiei de la Washington a condamnat aceste violenţe, afirmând că “locul acestor fapte nu este în America”.

Autorităţile din oraşul Charlottesville, statul american Virginia, au declarat, sâmbătă, starea de urgență locală după izbucnirea unor ciocniri între naționaliști albi și manifestanți antirasiști la un miting privind înlăturarea unui monument în onoarea unui general din perioada războiului civil, informează DPA, potrivit Agerpres.

Oficialitățile statului Virginia au declarat ilegală demonstrația naționaliștilor albi “Unite the Right” (Uniți dreapta), după ce în urma violențelor cel puțin două persoane au fost rănite. 

Naționaliștii albi au organizat mai multe mitinguri pentru a-și exprima protestul față de planurile edililor de a retrage o statuie a generalului confederat Robert E. Lee. 

Starea de urgență locală vizează două jurisdicții din centrul Charlottesville, oraș universitar situat la circa 187 kilometri sud-vest de Washington. Autoritățile au avertizat cetățenii să stea departe de cele două zone unde sunt strânși militanți din ambele tabere. 

Guvernatorul Terry McAuliffe a decretat la rândul său starea de urgență pentru a ajuta statul să controleze violențele din Charlottesville. Potrivit CNN, forțele Gărzii Naționale din statul Virginia au fost convocate. Decretarea stării de urgență locală permite autorităților să solicite resurse suplimentare în caz de necesitate, a scris pe Facebook departamentul de poliție din Charlottesville. 

Autoritățile locale au decis recent înlăturarea statuii generalului Robert E Lee din Parcul Emancipării din Charlottesville, măsură primită deopotrivă cu aprecieri și critici din partea cetățenilor. Lee a condus armata confederată a statelor din sudul SUA în timpul războiului civil din secolul al XIX-lea. Opozanții statuii spun că aceasta amintește de unele dintre cele mai negre capitole din istoria SUA când sclavia era legală și rasismul constituia norma.

Close

Autentificare

Inregistrare client nou

Esti deja inregistrat ? Login

Resetare Parola

Esti deja inregistrat ? Login

Web Analytics