More

  Fabula: ce este, tipuri, structura, caracteristici si exemple

  Va explicam ce este o fabula, cum isi au originea si tipurile care exista. In plus, care sunt caracteristicile sale generale, structura si exemplele.

  Ce este o fabula?

  O fabula este o creatie literara in general scurta, scrisa atat in ​​proza, cat si in versuri si cu animale, obiecte animate sau oameni, care in scopul povestirii au abilitati comunicative similare.

  Este un subgen al literaturii narative, a carui misiune este fundamental pedagogica: de a ilustra, prin situatii imaginare, obiceiurile, viciile sau virtutile unei anumite regiuni umane, sau chiar ale intregii umanitati. Aceasta se realizeaza cu intentii de pregatire in etica, traditie sau morala , astfel incat destinatarul obisnuit al unei fabule sunt copiii. Vezi cele mai frumoase fabule pentru copii pe kidszone.ro.

  Invatatura mentionata este de obicei rezumata, la sfarsitul povestii, intr-o morala sau invatatura. Nu trebuie confundata fabula cu predica, pilda sau apologetii (care sunt si genuri didactice) si nici cu nuvela sau poezia (care, ca forme de arta, lipsesc intotdeauna de morala).

  Fabula este un gen extrem de stravechi: s-au gasit tablite de lut din epoca mesopotamiana cu povesti despre animale viclene, ingrate sau arogante. In plus, ele au fost cultivate abundent in epoca clasica de grecul Esop , autor al multor fabule pe care inca le citim, si de Fedro, iar mai tarziu de romanii Horatiu si Flavio Alviano.

  In Evul Mediu, fabula a renascut din mainile autorilor anonimi, iar cele traduse din araba sau din alte limbi au abundat. In Renastere a reaparut, in mainile unor autori precum Jean de La Fontaine.

  Parti dintr-o fabula

  La inceputul fabulei se introduc personajele si se stabilesc punctele de plecare.

  Fabula este alcatuita din trei parti:

  • Inceput. In care sunt introduse personajele si se stabilesc punctele initiale ale povestii, precum locatia lor geografica sau temporala etc. De obicei este scurt si la obiect.
  • Intriga. Este dezvoltarea intrigii care duce la o situatie de probleme morale sau etice, derivate din caracteristicile sau actiunile initiale ale personajului.
  • Morala. Fie fericit sau nu, este partea finala a povestii in care sunt date consecintele si este enuntata lectia morala sau finala pe care aceasta poveste o aduce cititorului.

  Tipuri de fabule

  Fabula mitologica contine continutul religios sau mistic al unei traditii culturale.

  Fabulele pot fi clasificate in:

  • agonala. Ele se bazeaza pe confruntarea a doua comportamente sau opinii intre doi protagonisti sau protagonist si antagonist, pentru a-l recompensa in cele din urma pe unul si pe celalalt.
  • mitologica. Cele care colecteaza continutul religios sau mistic al unei traditii culturale, cum ar fi zeii sau povestile ei fondatoare.
  • cu animale.  Cei ai caror protagonisti sunt fiinte din regnul animal, inzestrate cu trasaturi umane precum vorbirea sau inteligenta.

  Exemplu de fabula

  Fabula: Magarul si calul

  Un negustor calatorea mereu in compania unui magar si a unui cal: magarul ducea sarcina grea, iar calul, in schimb, nu ducea nimic. Intr-una dintre acele calatorii, bietul magar a simtit ca puterea lui nu este suficienta pentru a ajunge in orasul cel mai apropiat. Aproape pe punctul de a lesina, i-a spus calului:

  -Aceasta povara este atat de grea incat nu o voi putea suporta inca un minut. Daca ma apreciezi cat de cat, calule, pune cateva din aceste pachete pe spate.

  – Imi pare rau, magarule – raspunse calul – dar nu m-am nascut sa port astfel de incarcaturi, ci sa galopesc liber si frumos de-a lungul drumurilor.

  Si acestea spuse, a continuat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Un timp mai tarziu, total epuizat, magarul s-a prabusit si a murit de atata oboseala. Dandu-si seama ce s-a intamplat, negustorul a apucat tot ce cara magarul si l-a pus pe spinarea calului, impreuna cu pielea nefericitului magar. De indata ce a simtit sarcina grea pe umeri, calul si-a spus:

  -Ce prost am fost! Pentru a nu alina putin suferinta magarului, acum sunt nevoit sa car tot ce ducea el si chiar si propria piele!

  Iar morala acestei povesti este ca cine nu ii ajuta pe altii pentru ca se crede superior sau mai bun decat el, va ajunge sa-si faca rau si mai devreme sau mai tarziu ii va lua locul.

  Morala

  Morala este invatatura care lasa o fabula.

  Morala este lectia sau invatatura despre viata care se obtine dupa citirea unei fabule sau a unor povesti pentru copii.Este o lectie in general de natura morala sau etica , adica invita anumite comportamente si moduri de rationament, judeca sau discrediteaza pe altele, considerate negative.

  Cele mai noi articole

  Din aceeasi categorie